Memur İzindeyken Rapor Alırsa Ne Olur?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Memur izindeyken rapor alırsa sorusu yıllık izin gibi durumlarda hastalık kapsamında rapor alınması halinde bu sürenin toplam izin süresinden düşüp düşmeyeceğini merak edenler tarafından önemli bir soru olarak ortaya çıkmaktadır.

Memurun Yıllık İzni Nedir?

Memurun yıllık izni en az 1 yıllık memurluk süresini doldurmuş olanlar için yasal olarak tanınan bir haktır. Bu durum da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında net olarak belirtilmiştir. Bir ilâ on yıllık memur olanlar yıllık toplam 20 gün, 10 yıldan fazla memur olanlar ise 30 gün izin kullanabilmektedir.

Bu izin yıllık izin olarak geçip herhangi bir bahane, rapor ve benzeri sunmaya gerek duyulmaz. Bilinmesi gereken konu ise memurların izni özel sektör çalışanlarından farklı olarak sadece iş günü olarak hesaplanmamaktadır ve memurun izin aldığı süreler kapsamında da iş günleri ve tatil günleri izinden düşülmektedir.

Ancak resmi tatiller izin süresinden düşülmez, bunun için detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Yıllık İzinde Rapor Alındığında Ne Olur?

Memurun yıllık izinde rapor alması hastalık ve istirahat raporu durumunda gerekli olabilir. Memurun rapor aldığı süreler için de istirahatli olarak kabul görmesi akla gelebilir. Bu durumda ise yıllık izninde olan memurun hastalık neticesinde kullanacağı tatil olanaklı olamayacağından rapor süresinin farklı değerlendirilmesi söz konusudur.

Önerilen Yazılar
1 29

140 Seri numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği’ne bakıldığında memurların yıllık izin süresi içinde rapor almaları halinde ne olacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda yıllık iznini kullanıyorken hastalık yüzünden rapor almış olan memurun rapor tarihinden geçerli olacak şekilde yıllık izni kesinti yaratacağından bu tarih sonrasında raporda yazılı olan tedavi ve dinlenme süresi ile ilgili olarak hastalık iznini kullanabilir. Başka bir deyişle memur kişinin almış olduğu rapor kapsamında başlayan hastalık izni, yıllık izin süresine dahil edilmez, sonrası için kullanılır.

Ancak bu durumda şöyle bir sorun da meydana gelebilir; memur kişinin almış olduğu raporun bitme süresi yıllık izin süresinin bitiş süresini aşıyor olmasıdır. Örneğin yıllık izne 1 Nisan ve 15 Nisan tarihleri arasında çıkmışsa ancak 7 Nisan tarihinden 17 Nisan tarihine kadar dinlenme raporu almışsa bu kişi 17 Nisan tarihine değin istirahatli olarak kabul edilecek ve 18 Nisan’da görevine başlayacaktır.

Kullanılmayan İzinlerin Eklenmeme Durumu

Memurun izin durumunda rapor ile ilişkisinde önemli nokta memur kişinin istirahatli olduğundan dolayı kullanamadığı izinleri kendisine göre istirahat süresinin sonuna eklemesi olacaktır. Örneğin yukarıda verilen örnekte kişi 18 Nisan yerine 25 Nisan’da göreve başlarsa aradaki 8 günlük süre devamsızlık olarak yazılır.

Bu durum ile ilgili Danıştay kararı vardır ve örnek olarak kabul edilmektedir;

“… Dosyanın incelenmesinden; Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesinde genel cerrahi uzmanı olarak görev yapan davacının 25.08.2009 tarihinde 51 günlük yıllık izne ayrıldığı, 07.09.2009 tarihinde rahatsızlanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine kaldırıldığı, burada 8 gün tedavi gördüğü ve 15.09.2009 tarihinde 30 gün rapor verilerek taburcu edildiği, 51 günlük yıllık izninin ve 30 günlük raporunun bitim tarihinin aynı zamana (15.10.2009) denk geldiği, davacının 21.10.2009 tarihinde mesaiye başladığı, bunun üzerine 15.10-21.10.2009 tarihleri arasında mazeretsiz olarak mesaiye gelmediğinden bahisle açılan soruşturma sonucu, davacının 15.10.2009 tarihinde işe başlaması gerektiği ve kalan yıllık iznini, amirinin izniyle daha sonraki bir zamanda kullanabileceği gerekçesiyle dava konusu işlemle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/D-b maddesi uyarınca “bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası ile cezalandırılarak, bulunduğu derecenin son kademesinde bulunması nedeniyle bu cezanın brüt aylığından 1/4 oranında kesinti yapılmak suretiyle uygulanmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.

Olayda, 25.08.2009 tarihinde 51 günlük yıllık izne ayrılan ve izin devam ederken 15.9.2009 tarihinde 30 günlük sağlık raporu alan davacının, sağlık raporunun ve yıllık izninin bitim tarihi olan 15.10.2009 tarihinde işe başlaması gerekirken tedavi gördüğü ve raporlu olduğu süreyi yetkili amirinden yeniden izin almaksızın yıllık izninin bitim tarihine ekleyerek kullanmasında yukarıda belirtilen mevzuat kurallarına uyarlık bulunmadığı görülmektedir…” (12. Daire, 2015/49 K.)

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi