Memurlara Engelli Raporuyla Emekli Olma Hakkı

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Memura engelli raporuyla emekli olma hakkı sunuluyor. Yeni yapılan düzenlemeler neticesinde, memurların engelli raporuyla emekli olmaları için gereken şartlar da bildirilmiştir.

Memurların engelli raporuyla emekli olmaları için belirlenmiş bazı kıstaslar belirlenmiştir. Günümüzde memur olarak çalışan bazı kişiler engelli olarak çalışmaktadır. Sigortalı çalışan kişinin önceden ya da memuriyete hak kazandıktan sonra engelli olması durumunda emeklilik şartları da değişiklik göstermektedir.

Bir memurun engelli olduğu için erken emeklilik avantajından faydalanabilmesi için bunu mutlaka raporlandırması gerekmektedir. Aksi halde erken emeklilik imkanı bulunmamaktadır. 2008 yılı Ekim ayı öncesi memuriyet hakkı kazanan kişiler için 5434 sayılı T.C Emekli Sandığı Kanunu kuralları geçerli sayılmaktadır. Bu çerçevede engelli emekliliği yani malulen emeklilik için kişilerin belirli kıstaslara göre hareket etmeleri gerekmektedir.

Günümüzde engelli memurların kafalarında erken emekli olma durumu yer alıyor. Engelli memurlar için emeklilik hakkı süreci daha zorlu bir süreç sonrası elde edilir. Bu durum göz önüne alınarak engeli emeklilik düzenlemesi geldi. Böylece herkes aynı zorluk durumuna göre emekli olacaktır. Fakat 2008 yılı Ekim ayı öncesi memur olan engelli kişiler için bu durum geçersizdir. O memurlar normal emeklilik süreçleri kapsamında emekli olmaya hak kazanırlar.

Memurlar için Engelli Emekliliği

Memurların, memuriyete hak kazanmalarının ve fiilen aktif olarak çalışmaya başlamalarının ardından herhangi bir sebeple çalışmasına engel olacak şekilde rahatsızlanması engelli emekliliği hakkının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Engelli emeklilik hakkı engel türüne göre değişmez. Ancak çalışan memurun malulen emeklilik şartları konusunda belirli kıstaslar mevcuttur. Engelliğin genel durumuna göre değişiklik kazanılır.

Önerilen Yazılar
1 30

Buna göre memuriyetten önce malul durumun olmaması aranan en önemli şartlardan biridir. Yani engelli olan memur; engelli durumunu memur olduktan sonra yaşaması gerekir. Doğuştan engelli memurlar bu haktan yararlanamazlar. Bunun dışında memurun malul durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalı olduğu hastanelerden alınmış ve uzman bir doktor tarafından düzenlenmiş engelli raporu ile kanıtlamış olması gerekmektedir. Bu rapora göre memurun belirli bir oranda eski verimiyle çalışamayacağının kanıtlanmış olması gerekmektedir.

Engelli olan memurun engel raporu malulen emekli olma koşulu için değerlidir. Rapora göre engel durumu resmi olarak yer alır. Aksi halde malulen emeklilik şartları tamamen yerine getirilmiş olmamaktadır. Ancak tüm şartların yerine getirildiği durumlarda memurun çalıştığı kuruluşun Sosyal Güvenlik Kurumu’nun malulen emekliliği bildirdiği andan itibaren kişi emekliye sevk etmesi gerekmektedir. Böylece bu memur sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylanmış malulen emeklilik hakkına sahip olmuş olur.

Günümüzde engelli kişilerin emeklilik süreçleri engelli emeklilik ile çok daha kolay olarak tamamlanır. Özelliklede son zamanlarda engelli emeklilik için başvuruların sayısı hızlıca artmıştır.

[kanews-related-post tag=”div” ids=”1159″ title=”Önerilen Yazı”]

Hangi Şartlarda Malulen Emekli Olunur?

Malulen emeklilik konusunda belirlenen şartlar dışında bir de primleri ve zamanı doldurma şartı aranmaktadır. Hangi şartlarda malulen emekli olunur? Sorusu ise sıklıkla merak edilir. Engelli durumunu raporlayan memurlar için rapora göre engellilik durumunun %50 ile %59 arasında olması durumunda 5760 iş günü priminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Yani yaklaşık olarak engelli memurun 17 yıllık memur olarak hizmet sunması gerekir.

Rapora göre %40 ile %49 arasında engel durumu tespit edildiği takdirde ise 6480 iş günü priminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu durumda olan memurların ise yaklaşık olarak 19 yıl boyunca memurluk hizmetini sunmaları gerekir. Bu primler tamamlandığı zaman kişiler engel durumunda emekli (malulen emekli) sayılarak maaş almaya hak kazanmaktadırlar. Malulen emekli olarak daha kolay bir emeklilik süreci tamamlanmış olur

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

3 Yorumlar
  1. […] Devlet güvencesi altına girmek ve çalışmak için KPSS şartı gerekir. Sınava girmeden memur olmak mümkün değildir. KPSS’den başarılı olarak atanan kişiler birçok avantajı elde […]

  2. […] raporu alabilir. Ayakta tedavilerde tek hekim raporu ile memurlar için en çok 10 gün süreyle rapor verilmektedir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesinin raporda ifade edilmişse toplam süre 20 […]

  3. […] Engelli veya felci durumda olunması, yatalak olunması, […]

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi