Kasko ile Sigorta Aynı mı? Herkes Kasko Yaptırır mı?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Kasko yaptırmak isteyen araç sahiplerinin kafasında konuyla ilgili temel sorunlar bulunuyor. En azından çoğu araç sahibi kasko hakkında tam bir bilgiye sahip değil. Kasko en genel tanımı ile zorunlu olmayan ve aracın kendisini poliçe kapsamındaki hasarlara karşı koruyan bir sigorta türüdür.

Sayfa içerikleri

Kasko Nedir, Neden Yaptırmalıyım?

Kasko bahsedildiği gibi en temel tanımıyla poliçe kapsamında belirlenmiş olan teminatlar kapsamında araçların hasarlarını karşılayan sigorta türüdür. Kaskoya yıllık olarak dahil olunur ve her yıl prim ödemeleri artış gösterebilir. Bunun yanında en çok karıştırılan konulardan olan kaskonun zorunlu olup olmadığıdır. Kasko zorunlu değil, isteğe bağlı bir sigortadır. Zorunlu olarak sayılan trafik sigortasıdır ve trafikte olan her aracın trafik sigortası yaptırması gerekir.

Ancak trafik sigortası belirli haller ve kusur oranı kapsamında karşı tarafın kayıplarını karşılar. Örneğin aracınız ile başka bir araca çarptıysanız o araçta meydana gelen hasar trafik sigortanız tarafından karşılanır. Kaskoda ise aracın teminatlar kapsamında uğradığı hasarlar giderilir. Günümüzde sigorta şirketleri neredeyse her hasara karşılık teminat verebilmektedirler.

Kasko Hangi Teminatları Kapsıyor?

Kasko hakkında araç sahiplerinin hangi hasar durumlarını karşıladığı da merak ediliyor. Kasko teminatları sigorta şirketlerine göre değişebilmekle birlikte genelde aracın çarpışma, kaza ve benzeri durumlarda karşılaştığı hasarları temel olarak karşılar. Bunun yanında yanma durumunda da oluşan hasarlar karşılanır.

Önerilen Yazılar
1 30

Daha kapsamlı koruma yapmak isteyenler için ise enflasyon, deprem, terör, sel ve su baskını, ferdi kaza, hukuksal yardım, eskime payı, kurtarma, alevsiz yangın, kilit sistemi, yurtdışı teminatı gibi ek güvenceler de sigorta firmaları tarafından sunulmaktadır.

Kasko yaptırırken ek teminatlar seçilirken belirli konulara da dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin deprem bölgesinde olmayanlar için deprem teminatı vermek ek bir masraf yaratacaktır. Bu yüzden bu işlemi yaptırırken mutlaka teminatların kapsamının ve hangi durumlarda geçerli olduğunun da detaylı bir şekilde öğrenilmesi gerekiyor.

Kasko Hasar Ödemesi Nasıl Yapılıyor?

Kaskolu araçta teminatlar kapsamında bir hasar meydana geldiğinde en az 5 gün içerisinde sigorta şirketine durum yazılı olarak bildiriliyor. Kaza ile ilgili olarak da tüm belgeler, örneğin fotoğraflar, sigorta şirketine teslim edilmesi gerekiyor. Bu aşamadan sonra sigorta şirketi gerekli olan araştırmaları yapacak ve poliçe üst limiti kapsamında bir ödeme tutarı belirleyecektir. Sigortaya bildirilmiş olan banka hesap numarasına tutar ödemesi yapılan incelemeler sonrasında yatırılmaktadır.

Eğer kaskolu araç çalınmışsa bu durumda 30 günlük bekleme süresi bulunuyor. Bu süre aracın bulunma ihtimaline karşılıktır. 30 günlük süre içinde araç hâlâ bulunmadıysa bu durumda aynı işlemler ile sigorta şirketine başvuru yapılması gerekiyor. Araç bu süre içinde bulunduysa fakat hasar görmüşse bu sefer sigorta şirketi tarafından oluşan hasar da kasko dahilinde ödenecektir.

Kaskonun Teminatı Nasıl Seçilir?

Kasko ek teminatları seçmek için de dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin aracın başına gelme ihtimali çok düşük olan teminatları seçerseniz bu durumda fazladan poliçe primi ödemek zorunda kalırsınız. Aracınınız deprem bölgesinde bulunmuyorsa ya da sel olan bir bölgede değilse bu risklere karşı teminat almak fazladan prim ödemenizi sağlar. Aynı şekilde poliçe hazırlanırken en çok karşılaşacağınız risklere yönelik teminatlara öncelik vermeniz de iyi bir kasko yapabilmeniz için gerekir. Kaskoyu ilk yaptırdığınızdaki fiyat, daha sonraki yıllarda kaskodan yararlanılmamışsa aynı zamanda düşüş de göstermektedir. Bu yüzden aracın yılı, kullanım şekli ve kaskonun içermekte olduğu teminat gibi konulara düzenli olarak dikkat edilmesi tavsiye edilir.

 

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi