Resmi Tatil Memurun İzninden Düşülür mü?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Resmi tatil memurun izninden düşülür mü sorusu resmi tatile denk gelen izin zamanlarında memurların merak ettikleri konular arasında yer alıyor. Konuyla ilgili olarak bilinmesi gereken önemli nokta memurun yıllık izninin iş günü üzerinden hesaplanmadığıdır. Bu kapsamda yıllık izin süresine denk gelmekte olan tatil günlerinin de izinden düştüğü sanılabilir ancak uygulamada farklı durum söz konusudur.

Memurun İzin Süreleri Neler?

Memurların yıllık izin süreleri hizmet yıllarına göre belirlenmekte olup şu şekildedir;

  • Memurluk hizmet yılı 1 ilâ 10 yıl arasında olanlar için 20 gün,
  • Memurluk hizmet yılı 10 yıldan çok olanlar için ise 30 gündür.

Bu kapsamda yeni memurun da ilk yıllık iznini kullanabilmesi için ilk yılını doldurması gerekir.

Yıllık İzinde Resmi ve Özel Tatil Günlerinin Durumu

Memurun izninden tatil sürelerinin düşmesi konusunda farklı durumlar söz konusudur. Öncelikle cumartesi ve pazar günlerinin yani hafta sonlarının bu süre içinde olduğunu bilmek gereklidir. Başka bir deyişle yıllık izin hesaplanırken toplam süreye hafta sonları da dahil edilmektedir.

Resmi tatillerin yıllık izin süresine düşülmesi noktasında ise farklı bir durum söz konusudur. Devlet Personel Başkanlığı bu konuda sanılanın aksine farklı düşünmektedir. Kuruma göre yıllık izin sürelerine dahil edilen ve mesai günlerine denk gelen resmi tatiller yıllık izin süresinden düşmemektedir. İlgili kanun şu şekilde açıklanmıştır;

Önerilen Yazılar
1 29

“… yıllık izin verilirken yıllık izin süreleri içerisinde kalan ve mesai günlerine denk gelen Ulusal Bayram, genel tatil günleri ile Başbakanlıkça idari izinli sayılan sürelerin yıllık izne dahil edilmemesi; yıllık izin verildikten sonra Başbakanlıkça idari izinli sayılan sürelerin yıllık izin süreleri içerisinde kalması ve mesai günlerine denk gelmesi halinde ise bu sürelerin yıllık izin süresinden düşülmesi… mütalaa edilmektedir…” (29/04/2016 tarih ve 2653 sayılı görüş)

Hükümet sistemi değiştiği için ilgili kanunda geçen Başbakanlık ifadesi yerine artık Cumhurbaşkanlığı anlaşılmaktadır.

Bu kapsamda da yıllık izin süresi kapsamında resmi tatil söz konusuysa resmi tatiller düşmediği için memur hesaplamasını bu günleri atlayarak yapmalıdır. Örneğin yılbaşına denk gelen yıllık izin örneğin 20 gün kullanılıyorsa aslında 21 gün kullanılmış olacaktır.

Resmi tatil olarak kabul edilen günler ise şu şekildedir;

  • 1 Ocak yılbaşı
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  • 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
  • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
  • 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı
  • 28 Ekim öğleden sonradan itibaren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
  • Arefe gününden itibaren ramazan ve kurban bayramları

Bu noktada dini bayramların üzerinde durulması gerekebilir. Bazı dönemlerde dini bayramlar daha uzun süreli olarak tatil ilan edilebilmektedir. Örneğin bir dini bayram Çarşamba günü bitiyorsa, alınan karar sonucunda Perşembe ve Cuma günü de idari izin verilmektedir. Böyle bir durum olması halinde yıllık izin de olan memurlar için de bayram dışındaki günler yine resmi tatil olarak kabul edilecektir. Ancak hafta sonları idari izin olarak kabul edilmez, bu yüzden bayram tatili hafta sonu ile birleştirilmişse sadece mesai günlerindeki sürenin resmi tatil olacağı ve kalan hafta sonunun ise yıllık izin süresinden düşüleceği göz önünde tutulmalıdır.

Bazı aylarda hem milli hem de dini bayramlar arka arkaya olabilir. Örneğin Mayıs ayında 1 Mayıs ve 19 Mayıs resmi tatildir. Şayet bu ayda bayramda da kutlanırsa Mayıs ayında yıllık izin almış olan memur ortalama 10 gün ilave izin yapmış olacaktır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi