Memur olanlar için kredi şartları özellikle bankalar tarafından çok daha kolay bir şekilde sunulmaktadır. Memurlara yönelik kimi bankaların düzenledikleri düşük faizli ya da faizsiz kredi kampanyalarından doktorlar, öğretmenler, emniyet mensupları başta olmak üzere geniş bir kesim yararlanmaktadır.
Memur Kredisi Nedir, Avantajları Nedir?
Memur kredisi tanımı itibariyle bankalar tarafından memurlara yönelik verilen kredileri içermektedir. Ödeme kolaylığı, düşük faiz ve uzun vade olanakları ile diğer kimselere yönelik sunulan kredi olanaklarından çok daha avantajlı olmaktadırlar. Memurların maaşlarının düzenli olarak ödenmesinden ötürü bankalar, memurlar için kredi verme konusunda zorluk çıkarmamakta, aksine memurların kredi çekebilmelerini daha kolay ve pratik hale getirmeye olanak tanımaktadırlar. Özellikle memurların işlerinde kolayca sorunların çıkmaması gibi durumlar pek çok bankanın memurlara kredi imkânı sunmasına neden olmaktadır.
Bu bakımdan memurlar için düşük faizli ya da sıfır faizli kredi olanakları bulunmaktadır. Ancak memurların bu tür kredilerden yararlanmaları için de belirli şartları sağlamaları gerekmektedir. Buna göre memur kredisi kullanım şartları;
- Resmi olarak göreve başlamış olmak ve 4C kapsamında çalışmak,
- İstenilecek olan kredi tutarının ödemelerinin aylık maaşın yarısını geçmemesi,
- Başvuru sahibi hakkında herhangi bir yasal ya da idari takibin bulunmaması,
- Konut kredisi dışında diğer krediler için vade süresinin 60 ayı geçmemesi,
- İpotek işlemi yapılacaksa, memur evliyse eş rızasının alınması gerekmektedir.
Bu koşulları sağlayan memurlar kredi için başvuru yapabilmektedirler.
Memurlara Kredi Veren Bankalar Neler?
Memurlara kredi veren bankalar özel avantajlar ve vade süreleri ile kredi kullanım imkânı yaratmaktadırlar. Bu kapsamda Garanti Bankası uygun vade koşulları ve avantajlı faiz oranları ile öne çıkan bankalardan oluyor. Kamu çalışanlarına sunulan avantajlı memur kredisi paketlerinde ortalama yüzde 2,14 oranında faiz uygulanmakta ve 60 aya kadar, 3 ay ödemesiz kredi imkânı sağlanmaktadır. Bir diğer özel banka olan ING Bank ise kamu çalışanları için 50 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredisi başta olmak üzere konut ve taşıt kredisi kullanım olanağı yaratıyor. 60 aya kadar vade süreleri ve yüzde 0,99’dan başlayan faiz oranları ile birlikte kredi çekmek isteyen memurlar için özel bir avantaj yaratılıyor.
Kamu bankaları arasında özellikle memuriyet türlerine göre farklı paketler sunan Halk Bank, memurlar için sunmuş olduğu düşük faiz oranları ile öne çıkıyor. 50 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredisi, bunun yanında ise taşıt ve konut kredilerinde uygun faiz oranları dikkat çekiyor. Buna göre bankadan memurların çekecekleri ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 1,15 ile başlıyor. Başvuru yapmak isteyenler ise şubelere giderek ya da SMS bankacılığı ile başvuru yapabiliyorlar. Bunun için T.C. kimlik numarası ve aralarda boşluk bırakarak talep edilen tutarın yazılmasından sonra 3452’ye SMS göndermek gerekiyor.
Bir diğer kamu bankası olan Vakıf Bank da kamu paketleri sayesinde memurlar için önemli avantajlı kredi imkânları sunuyor. Yüzde 1,05’ten başlayan faiz oranları ile birlikte 90 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredisi çekme olanağı sunan banka taşıt ve konut kredisinde de önemli avantajlar sağlıyor.
Memur Kredisi Almak İçin İstenen Belgeler Neler?
Memur kredisi çekmek isteyenler için memur kredisinde istenen belgeler şu şekilde;
- Güncel maaş bordrosu,
- Maaş dışında ek gelirin bulunması halinde ek gelir belgesi,
- Konut kredisi kullanacaklar için konuta ait tapu belgesi,
- İkametgah belgesi,
- Taşıt kredisi kullanacaklar için proforma fatura ya da ruhsat belgesi gerekmektedir.
Uygun belgeleri ve koşulları sağlayan tüm kamu çalışanları söz konusu bankalara başvuru yaparak memur kredilerinden yararlanabilirler.