Polis Disiplin Cezaları Neler?

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Polisin disiplin cezası alması bazı durumlarda polisler tarafından alınabilir. Polislere bu cezalar bakan ve disiplin kurulu tarafından verilmektedir. Bu cezalara bazı durumlarda idari yargı yoluyla karşı çıkılabilir. Polisler için disiplin cezaları, kamu düzeninin verimli ve huzurlu bir şekilde devam ettirilmesi adına verilmektedir.

Polis Disiplin Cezaları Neden Verilir?

Polis disiplin cezaları farklı sebeplerden dolayı, kamu düzeninin bozulmaması adına polislere verilen cezalardır. Cezalar emniyet teşkilatında çalışan memurlara verilebilecek olan cezalardır. Polis disiplin cezaları 7068 sayılı kanun tarafından verilmektedir. Polis disiplin cezaları için belli kanunlar bulunmaktadır. Genel kolluk disiplin hükümleri hakkında alınmış olan kanunların kararnamesinde 7 ve 12. maddelerde disiplin cezaları detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Polislerin disiplin cezaları verilirken personellik derecesi ve cezanın ağırlığı gibi etkenler göz önünde bulundurulmaktadır. Polis disiplin cezaları polislerin amirleri ya da kurulları tarafından verilmekte olan cezalardır. Pek çok farklı polis disiplin cezası olabileceği gibi bu cezaların farklı sonuçları da olabilir.

Önerilen Yazılar
1 29

Polis Disiplin Cezaları Hangileridir?

Polis disiplin cezaları kendi içerisinde kategorize edilmiş halde bulunmaktadır. Polis disiplin cezaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Uyarma: Uyarma adı altında bulunan disiplin cezası, cezanın verilmiş olduğu personelin çalışma esnasında hareketlerinde daha dikkatli olması hakkında verilmiş bir cezadır. Bu ceza yazı şeklinde bildirilmektedir. Örneğin polisin çalıştığı yerin ve çalıştığı şekle önem vermemesi uyarma cezasına sebep olabilir.
  • Kınama: Kınama cezası, cezanın verilmiş olduğu personelin görevinde kusurlu olması sebebiyle gerçekleşir. Polislerin yasaklanan davranışlarda bulunması gibi durumlarda polisler kınama cezası alabilir.
  • Aylıktan Kesme: Aylıktan kesme adı verilen disiplin cezası, cezayı alan personelin brüt ödemesinden 15 günlük kadar kesinti yapılması durumudur. Görev esnasında denetleme ve soruşturmaları uzatmak veya denetleme raporlarını ilgili yerlere ulaştırmamak gibi durumlar aylıktan kesme cezasına sebep olabilir.
  • Kısa Süreli Durdurma: Kısa süreli durdurma adı verilen disiplin cezası, personelin var olan kademesinde ilerlemesinin 4,6 veya 16 ay süreyle durdurulması durumudur. Personelin amir veya memuruna görevle ilgili olarak doğru bilgileri vermemesi gibi durumlar kısa süreli durdurmaya sebep olabilecek örneklerdir.
  • Uzun Süreli Durdurma: Uzun süreli durdurma adlı disiplin cezasında ise personelin 12,16 veya 24 ay süreyle kademe atlaması durdurulmaktadır. Personelin gerçeğe aykırı bildirimde bulunması, hizmet aracıyla kendi kusuru sonucunda kaza ve ölüme sebep olması gibi durumlarda bu ceza verilir.
  • Meslekten Çıkarma: Meslekten çıkarma adı verilen disiplin cezası, güvenlik teşkilatlarında bir daha çalıştırmamak üzere personelin görevine son verilmesi durumudur. Görevin yerine getirilmesi esnasında ırk, cinsiyet, siyasi düşünce gibi ayrımlar yapmak ve bu tutumda davranışlarda bulunmak bu cezaya sebep olur. Ayrıca personelin fuhuşa teşvik eden veya aracılık eden kişilerle ilişki kurması da meslekten çıkarılmasına sebeptir.
  • Devlet Memurluğundan Çıkarma: Devlet memurluğundan çıkarılma disiplin cezası, personelin bir daha devlet memurluğuna atanmamak üzere görevden alınması durumudur. Bu cezada ancak 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanabilir. Ülkenin bağımsızlığının zedelemeye çalışan ve bütünlüğünü bozan personeller devlet memurluğuna çıkarılabilir. Milli güvenliği tehlikeye düşürmek, gruplaşmak, vakıf veya derneklere katılmakta devlet memurluğundan çıkarılma cezasıyla sonuçlanacak durumlardır.
  • Disiplin Ceza Puanına Göre Meslekten Çıkarma: Disiplin cezalarının haricinde disiplin ceza puanına göre meslekten çıkarma gibi durumlarla da karşı karşıya kalınabilir. Disiplinsizliği alışkanlık haline getirildiği durumlarda personel meslekten çıkartılabilir. Disiplin cezasının kesinleştiği süre zarfından sonra 2 yıl içerisinde 20 disiplin cezası puanı almak bu duruma örnek olarak verilebilir. Ayrıca 2 farklı disiplin amirinden toplam olarak 12 veya daha fazla disiplin cezası almakta disiplinsizliğin alışkanlık haline getirildiği durumlardan biridir. Alınan disiplin cezasından sonra 5 yıl içerisinde 40 disiplin cezası puanı almakta disiplin ceza puanına göre meslekten çıkarılmaya sebep olabilir. disiplin ceza puanına göre meslekten çıkarma da polis disiplin cezası örnekleri arasında bulunmaktadır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla bilgi